Még egy öt percre se!

2018. augusztus 17. 15:00 - !NagyRoli

Egy darabig még biztos nyár lesz, és ugye nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, milyen durva fiziológiai hatásai is lehetnek a nyárral járó melegnek. Nem is baj, ismétlés a tudás anyja, valamiért mégis minden áldott évre jut legalább egy hír arról, hogy a kánilkulában, teli napfényben leparkolt autóban hagyták a kutyát, macskát, sőt: a kisgyereket.

Szédülés, fejfájás, bódultság, hányinger, rosszabb esetben hányás, kiszáradás, ájulás. Egy szóval minimum napszúrás vár a forró, zárt utastérben hagyott személyekre, nem beszélve a kisgyerekekről, idősekről és a szív-és érrendszeri problémákkal küzdőkről, akikre méginkább veszélyt jelent a hőség. Ráadásul nem is kell sok idő, hogy a napszúrás hőgutává alakuljon, ami viszont már halálos is lehet.

Tanulságképp, hogy soha, senkit ne hagyjatok az üvegházzá vált autóban még egy öt percre se, az Alapjárat stábja nemrég bevállalta az önkéntes tesztalany szerepét: hogy bír ki, egyáltalán kibír-e a felnőtt emberi szervezet röpke fél órát egy előmelegített utastérben, és a tudatban, hogy ők adott esetben bármikor kiszállhatnak az autóból. Majd kiderül, mennyire lehet azt lehűteni negyedóra alatt klímával, illetve klíma nélkül. Sülés közben pedig szó esik arról is, mi a teendő, ha már baj van.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://caranten.blog.hu/api/trackback/id/tr5814185217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harvey Weinstein. 2018.08.18. 23:33:57

Ez egy bulvar baromsag, amit csak azert talaltak ki, hogy minden evben irhasanak rolla 200 kamu cikket, a mediaban, pont ugy mint szilvesztekor menetrendszeruen remisztgetik az embereket a petardakkal, raketakkal.
Szoval FASZSAG. Fel orat, egy 120 fokos kemenceben is rohogve kilehet birni nem egy szar 50 fokos autoban.

midnightcoder2 2018.08.19. 15:26:02

Ilyen alapon a legtöbb BKV buszt és villamost nyáron ki sem lenne szabad engedni a forgalomba. Mert a legtöbb jármûvön vagy eleve nincs légkondi, vagy ami a rosszabb, nem mûködik. Ez utóbbi esetben az ablakokat sem lehet normálisan kinyitni.

szemétpasi 2018.08.19. 16:11:15

@midnightcoder2:
Egy mozgó jármű teljesen más tészta, a menetszél jelentős hőelvonást eredményez a külső felületen így a belső sem melegszik fel annyira. Plusz azért nyitható ablak is van a legtöbb járművön (öreg villamosok, öregebb buszok) ami szintén segít abban, hogy a jármű belseje annyira mégse legyen meleg.
De amúgy egyet értek, szerintem 2018-ban szégyen, hogy a járművek jelentős részén nincs légkondi, vagy nem működik. (bár az utóbbit én ritkán veszem észre, szerintem nem olyan gyakori)

Harvey Weinstein:
Nyilván költői túlzással élt, mert egy 120 fokos kemencében konkrétan azonnal megég az ember, percek alatt komoly égési sérüléseket lehet szerezni, nem csak külsőleg, hanem konkrétan az ember tüdeje is megég. A szauna is csak 80-90 fokos maximum, plusz ott a levegő párataltama miatti intenzív izzadás sokat számít.
Amúgy egy napon állló autó nem 50 fokos, hanem jóval melegebb (pl én mértem itthon a kertben napon álló kocsimban 73 fokot is).
Plusz onnantól, hogy a testhőnél melegebb levegőt lélegzel be, elkezd nőni a maghőmérsékleted, az pedig egyenes út az ájulás és a komoly keringési problémák felé. Szóval nem, nem lehet simán kibírni. Elviselni el lehet rövid ideig egészségi állapottól függően, de a fél óra már nagyon megvisel egy egészséges felnőttet is.

hidegsegg 2018.08.19. 23:09:53

Lófaszt. Júliusban volt három hét amikor le se vettem a fedést a medencéről, olyan szar volt az idő. Az meg, hogy a " a járművek jelentős részén nincs légkondi" egyenesen hazugság, mert pl. az én járműparkom 100%-a légkondícionált. A fűnyíró nem jármű.

Ramil Safarov 2018.08.20. 07:35:01

Eleg bena teszt, nem sokat bizonyit. Sokkal alaposabban tudomanyosabban kellett volna megcsinalni.
Szerezni 20 gyereket, meg 20 kiskutyat mindegyiket berakni az autokba, es 10 percenkent megszamolni, hanyan vannak eletben. Amikor mindenki halott, akkor van vege a kiserletnek. Ebbol lehetett volna egy tudomanyos erteku grafikont rajzolni.
süti beállítások módosítása