Karriergyilkosok

2016. május 05. 22:00 - !NagyRoli

car-racing-1404050_1280.jpg

Hazai pályán nagyot hibázott, ezért mostantól megint a Toro Rosso volánját kell tekergetnie, hiába jött be harmadiknak Kínában. Szépen elbánt a Red Bull Racing Daniil Kvyattal.

Már korábban is felröppent az F1-ben az a hír, hogy Max Verstappen - aki már annyira tehetséges, hogy lassan az is kiderül, hogy nem is erről a bolygóról származik - a következő szezonban előléphet a Toro Rossótól és átveheti Daniil Kvyat helyét a Red Bullnál és fordítva. Ebben látszólag semmi extra nincs, a Red Bull régebben is átjáróház volt, a Verstappen-hype meg most valahol a mezoszférában van.

Daniil Kvyat viszont nyomás alá került: ha meg akarja tartani a Red Bullos ülését, valamit mutatni kell. Jött is a Kínai Nagydíj, ahol szépen ráijesztett Vettelre, de semmi olyat nem csinált, ami ütközne bármilyen szabállyal. Inkább Ricciardo pechje után megmentette a csapatnak a hétvégét és leszállította az első Red Bullos dobogót a szezonban.

Csóri Daniil viszont pont otthon, az Orosz Nagydíj első kanyarjában betlizett egy nagyot, amikor hátulról meglökte Vettelt, majd emiatt Vettel meglökte Ricciardót. Miatta mindkét Red Bull megsérült, két kanyarral később pedig teljesen lenullázta Vettel versenyét. Nem is magyarázkodott, beleállt: vállalta, ő volt. A Red Bullnál erre még inkább felerősödött a Kvyat-Verstappen helycsere, mint opció. Ha a szezon során Kvyat lesz az új Pastor Maldonado, akkor minden bizonnyal lefokozzák a következő szezonban.

Illetve nem is: már a következő versenytől. Mivan?!

A Red Bullnál konkrétan három verseny alatt kifogytak a türelemből és megállapították, hogy Max Verstappen maradéktalanul alkalmas lesz Kvyat pótlására. Kvyat pedig visszaülhet a Toro Rosso iskolapadjába évet ismételni. És a kínai dobogó? Ugyan, mikor volt már az.

Ezzel a halaszthatatlanul sürgős helycserével viszont kívülről úgy néz ki, mintha a Red Bull tudatosan aláásta volna Kvyat motivációját és csak arra várt volna, mikor botlik meg. Annak okán pedig Verstappen majd megkaphatja Kvyat ülését. Max Verstappen szekerét most nem csak Jos Verstappen tolja hátulról, hanem még Helmut Marko is húzza elölről.

Most, hogy ilyen szépen meghurcolták, Daniil Kvyat körülbelül minden mindegy alapon kinyomja majd a Toro Rosso szemét a következő futamokon, közben pedig elkezd nézelődni a Red Bullon túlra. Mert az elég valószínű, hogy nem fog többet Red Bullt vezetni.

Elméletileg a Red Bull csak úgy tarthatja meg Verstappent, ha legkésőbb a következő szezonban már előlép a Toro Rossótól a Red Bullhoz, különben eligazolhat. Ergo előre meg van írva a karrierje.

Könyörgöm: Mi ilyen sürgős ennyire?

Mi történik, ha 20 éves kora előtt nem kap ülést a Red Bullnál? Túlkoros lesz? Megromlik? Elmúlik a varázsereje és elfelejt vezetni? Félnek, hogy netán lemarad valamiről?

Utóbbit kétlem: Michael Schumacher anno 22 évesen egy nagy mázlival ülhetett be Bertrand Gachot helyére a  Jordanbe. Sebastian Vettel 19 évesen valószínűleg eldobta az agyát az örömtől, mikor néha péntekenként beengedték az egyik BMW Sauber kormánya mögé. Most kettejüknek tizenegy vébécímük van. Eddig.

Attól nem tart senki, hogy a srác ölébe olyan hamar hullanak a kolosszális lehetőségek, hogy idejekorán ki fog égni?

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://caranten.blog.hu/api/trackback/id/tr408689864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2016.05.06. 04:34:38

Nem a pilótáért van a csapat, hanem fordítva. A RB-nak miért lett volna kötelessége pátyolgatni DK-t ha úgy gondolják hogy van jobb megoldás? Tényleg komolyan goldog, hogy két porfi F1-es csapat telemetriával, többszáz fős mérnökgárdával nem ér fel a te eszedhez a monitor előtt?

A RB MINDIG is ezt a filizófiát követte. Terepet biztosítanak a fiatal tehetségeknek. Akik ha nem világklaszisok, akkor szépen repülnek. Ezt tudja az összes pilóta, több millió tv-néző ... ezek szerint a posztíró nem. A RB-nak Vettel, és talán Richardó (egyre inkább úgy néz ki ő is a legnagyobbak között lehet) kaliberü versenyző kell. DK nem ilyen. MV pedig LEHET. Ha Richardó bucira veri, menni fog ő is levesbe, és jön a következő. Ha nem tetszik a filozófia, lehet másik kedvenc csapatot találni, esetleg bojkotálni az enregiaitalokat. De a versenyzőik ezzel pontosan tisztában vannak.

Az autósport változik. A csúcskategóriában, ma már nem 30+ osan, hanem 20 körül lesznek toppon a pilóták. Ha a RB nem csapott volna le MV-re lecsapott volna más élcsapat. És ők ezt meg akarták előzni.

schawo2 2016.05.06. 07:42:32

Kvjat is ugyanúgy kihullik, mint az összes gyenge forgács. Mázlija volt, hogy kezdéskor kapott egy túl jó autót, de ennyi, semmivel sem jobb versenyző, mint a gyenge autóban bohóckodó névtelen, ismeretlen tucatversenyzők. Helyes, Verstappen végre normális autóba üthet.

Jazo 2016.05.06. 08:56:22

A csapatvezetés rengeteg olyan információ birtokában dönt, amiről egy külsősnek nem áll rendelkezésre. Biztos, hogy komoly üzleti megfontolásból döntöttek így. Ez szolgálja a csapat érdekét...pont

Muad\\\'Dib 2016.05.06. 09:21:32

@schawo2:
Tavaly verte Ricciardot (mellékesen azt a Ricciardot, aki az előtte levő évben bucira verte az atyaúristen Vettelt). Idén volt már egy dobogója.
Ez így qrvára nem volt korrekt, és akkor még finoman fogalmazok. Ki kellett volna nyiltan állni és kijelenteni, hogy haver buktad, mi pr szempontból sokkal több zsetont remélünk a kis hisztigéptől, mint tőled. De egy versenyen produkált baromsára fogni szánalmas és hiteltelen.

elemes 2016.05.06. 10:18:51

Azért amit Kvjat ("virág") csinált Moszkvában, arra nehéz szavakat találni.

Ezeknél az F1 versenyzőknél nincsenek doppingvizsgálatok?
Szerintem valami anyag volt a fiúban, azért nem bírt magával.

elemes 2016.05.06. 10:19:38

@Muad\\\'Dib:

na ez azért több volt, mint baromság.

Szputya 2016.05.06. 10:25:57

Szerintem nem az RBR döntött, hanem Vettel, akivel az RBR behúzott 4 vb-t... Átment elbeszélgetni velük a verseny után... aha... :) Mellesleg Max megérdemli a jó kocsit, tehetséges... az, hogy így történt, az nem annyira fair...

szepipiktor 2016.05.06. 10:36:20

Végre!
Egy blogger megfejtette az időutazás rejtelmeit!
Itt már tudják, hogy mi lesz a jövője az orosznak. Elvágták - kijelentő mód - a jövőjét.
remélem megélem, hogy kiderüljön, mi lesz majd mondjuk 2018-ban a fickó sorsa.
(ez a poszt igazolja kövérlaci véleményét az internet káros hatásáról)

Muad\\\'Dib 2016.05.06. 10:59:51

@elemes:
Azért tudnék pár olyan esetet mondani az előző évekből, mikor egy versenyző kibombázta a másikat a pályáról. Vagy említsem meg az rb saját pilótáinak a fas*méricskélését, mikor sikeresen leamortizálták egymást a pályáról (Webber vs. Vettel)?

elemes 2016.05.06. 11:41:05

@Muad\\\'Dib:

Többször végignéztem a felvételeket.
Nagy gázt adott, miközben pár méterrel ment a másik mögött egy olyan rajban, ahol minden autó közel volt egymáshoz. Ez nem versenybaleset, hanem ideg. Pont, mint amikor az autópályán egyik kamion 91-gyel előzi a másikat ami csak 90-nel megy, egy csomó személyautó beszorul a kamion mögé 91-gyel, mögöttem meg másfél méterrel szitál és villog a BMW X6 hogy engedjem el, de bazmeg hova. Na akiben így rezeg az ideg, az egy pár versenyen esetleg jöhet ki jól, de ha nem rúgják ki, hamarosan gyilkos lesz, vagy halott.

elemes 2016.05.06. 11:42:24

@szepipiktor:

ha egy nagy csapatól átigazolják egy kis csapathoz, ahol szarabb autót kap, onnan nehéz visszajönni, pláne ezzel a személyiséggel.

Muad\\\'Dib 2016.05.06. 11:57:08

@elemes:
És helyette odavitték a még véletlenül sem rezgő idegű Verstappent puszta aggodalomból. Hihető...

constantinus (törölt) 2016.05.06. 12:13:03

@elemes: hogy hogy hova? Nagyon egyszerű, lelassítasz 89-re, s mikor elhalad melletted az előzött kamion, szépen beállsz mögé, és már mehet is a bmw. A heves köszönetnyilvánítás a minimum a részéről.

constantinus (törölt) 2016.05.06. 12:18:05

@elemes: van elég pénze pszichológusra.

ikke i drift 2016.05.06. 13:09:24

@Muad\\\'Dib: a Red Bull a jövő világbajnokait építi, ebből a szempontból majdnem teljesen mindegy, hogy a pontversenyben melyikük végez előrébb, ennél csak fontosabb és pontosabb értékmérők vannak egy versenyző képességeit illetően. DK minden körülmények között tizedeket kapott körönként DR-tól, ez ebben a szakmában sok. Hiába a kínai dobogó, ha Riccardonak nincs defektje, akkor bucira veri, annyival gyorsabb volt nála az egész verseny alatt, beleértve az edzéseket is.

Muad\\\'Dib 2016.05.06. 13:16:20

@ikke i drift:
Halkan megjegyezném, hogy tavaly megverte Ricciardot.

ikke i drift 2016.05.06. 15:12:39

@Muad\\\'Dib: erre írtam azt a választ, amire reagáltál.

Muad\\\'Dib 2016.05.06. 15:25:43

@ikke i drift:
Bocs, benéztem.
Azzal nincs is semmi baj, csak éppen akkor ne keressenek barom kifogásokat. Mert odavinni valakit, akinek tavaly is a legtöbb büntetőpontja volt, és idén is vezet ebben, azzal az indokkal, hogy Kvyat mit művelt Szocsiban, abszurd.

ComLo 2016.05.06. 16:45:03

@Muad\\\'Dib: A RB-nak egyszerüen ez a filozófiája: nagyon fiatalon, lehetőséget adnak nekik, ha tudnak élni vele, lépegethetnek extra gyorsan felfelé, ha nem, hamar kihullanak. Sosem csináltak belőle gondot, számos tehetség, de nem szuperklaszis hullott ki náluk. Ők a jövő Vettel-jét keresik, akivel, megint agyonverhetik a mezönyt. Egyenlőre pl ők úgy látják, DR az a pilóta, aki a top-ban lehet (mármint jelenleg a F1 legjobbjai közöt). DK pedig nem.

Sosem szofisztikálták túl a kommunikációt. De azt most is elmondták, a döntés nem a mostani eset miatt volt, hanem régóta érett. Ők (a telemetria, és számos más adat ismeretében) azt szürték le, hogy DK nem elég gyors. És hogy MV-ben látják a lehetőséget.

Azt mondanám, van a F1-es karrier (ami szintén változik!), amit felépítesz, jobb csapatba kerülsz, stabil középversenyző leszel, és ha jóvagy/szerencséd van kapsz egy profi állást (ez is felgyorsult az utóbi időben vegyük észre), és van a RB modell ... Amikor amíg teljesítesz nyomnak előre, de ahogy úgy látják elfogy alattad a levegő, gondolkodás nélkül dobnak ... És legyünk tisztában, a versenyzők (és jórászt a rajongók is), tisztában is vannak ...
süti beállítások módosítása