Még egy öt percre se!

2018. augusztus 17. 15:00 - !NagyRoli

Egy darabig még biztos nyár lesz, és ugye nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, milyen durva fiziológiai hatásai is lehetnek a nyárral járó melegnek. Nem is baj, ismétlés a tudás anyja, valamiért mégis minden áldott évre jut legalább egy hír arról, hogy a kánilkulában, teli napfényben leparkolt autóban hagyták a kutyát, macskát, sőt: a kisgyereket.

Szédülés, fejfájás, bódultság, hányinger, rosszabb esetben hányás, kiszáradás, ájulás. Egy szóval minimum napszúrás vár a forró, zárt utastérben hagyott személyekre, nem beszélve a kisgyerekekről, idősekről és a szív-és érrendszeri problémákkal küzdőkről, akikre méginkább veszélyt jelent a hőség. Ráadásul nem is kell sok idő, hogy a napszúrás hőgutává alakuljon, ami viszont már halálos is lehet.

Tanulságképp, hogy soha, senkit ne hagyjatok az üvegházzá vált autóban még egy öt percre se, az Alapjárat stábja nemrég bevállalta az önkéntes tesztalany szerepét: hogy bír ki, egyáltalán kibír-e a felnőtt emberi szervezet röpke fél órát egy előmelegített utastérben, és a tudatban, hogy ők adott esetben bármikor kiszállhatnak az autóból. Majd kiderül, mennyire lehet azt lehűteni negyedóra alatt klímával, illetve klíma nélkül. Sülés közben pedig szó esik arról is, mi a teendő, ha már baj van.

6 komment

A századik poszt

2018. augusztus 16. 20:00 - !NagyRoli

100poszt.png

Konfettiesőben, összegabalyodott szerpentinlánccal a nyakamban, könnyeimet nyelve...

Dehogyis. Egy poszt a sok közül. De azért mosolygok.

Mosolygok, mert a századik. Egy mini-mérföldkő.

Tekerjük vissza, hogyan lett az első...

olvass tovább // read more ›››
2 komment
Címkék: 100 carantén
süti beállítások módosítása