Hogyan törd fel a saját autódat?

2019. március 16. 12:00 - !NagyRoli

inner_pict.jpg

Mivel jómagam is addig értek az autónyitáshoz, hogy a kulcs műanyagos részén vagy a kulcskarikára rakott bigyón kapcsolgatom a központit vagy a riasztót, a szúrós végét meg a zárba kell dugni, így rendhagyó módon egy vendéget konferálhatok fel a témában: Szabó Dénes villámautónyitó specialista és autókulcs programozó válaszolja meg a címben feltett kérdést. Fogadjátok szeretettel!

A világ egyik legszórakoztatóbb dolga azt nézni, hogy valaki a saját kocsiját próbálja feltörni, mert sikeresen kizárta magát. Kivéve, ha te vagy az a valaki, és rajtad röhögnek a háttérben. Ha már eleged van az ingyencirkuszból, adunk néhány tippet, hogyan mentheted meg a maradék méltóságodat: autónyitás egyszerűen, roncsolás nélkül.

Az autónyitás a hétköznapokban egy nevetségesen egyszerű mozdulat, ami olyan jól megy már rutinból, hogy közben oda sem nézel. Ezért különösen szórakoztató kívülről látni, amikor fennakadsz a kocsiajtón, nyomkodod a gombot, mint az őrült, fújkálod a kulcsot, és még mindig nem érted, miért nem nyílik ki az a #&°%@$#.... ajtó.

De a külső szemlélő számára csak most jön az igazi show, mert ilyen helyzetben a legtöbben elkezdenek mindenféle filmes módszerekkel operálni: drótokkal piszkálják a zárat, feszegetik a kilincset, vagy – a legviccesebb! – betörik az ablakot. A néző már készíti a popcornt, miközben a szerencsétlen delikvensnek csak egyre vörösebb a feje.

Ha szívesen adsz ingyencirkuszt, akkor ne hagyd még abba, van még néhány, garantáltan nem működő megoldás az interneten. Ha viszont eleged van már az egészből, fújd ki magad, és kezdj el gondolkodni.

Miért nem nyílik a kocsiajtó?

Ahhoz, hogy megoldd a problémát, először fel kell tárni az okait, ez világos.

  • A Régi Szép Időkben a leggyakoribb galiba a kulcs bezárása volt.
    Ez a régebbi modelleknél még most is a top 10-be tartozik. Az újabb autóknál általában már vannak mindenféle okos rendszerek, amik megakadályozzák, hogy hülyét csinálj magadból. Persze van az a pech, amikor semmi nem segít... Az autód épsége szempontjából ez az egyik legveszélyesebb forgatókönyv, mert az ülésen vigyorgó kulcs elég erős motiváció a spontán kocsifeltörésre.
  • Csomagtérbe zárod a kulcsot.
    Hosszú napod volt, kipattantál az autóból, lezártad az ajtókat, de a csomagtartóból még kivennél néhány holmit. Ahogy rendezgeted a kezedben a dolgokat, a kulcsot a csomagtartóba teszed, és mielőtt észrevehetnéd, már be is zárult a csomagtér ajtaja, benne az autó kulcsával. Klasszikus eset.
  • Meghibásodott a keyless entry rendszer.
    A keyless entry normál esetben lehetővé teszi, hogy az autóhoz tartozó kulcs közelsége hatására a zárak kinyíljanak, vagy bezáródjanak. Mivel az autó és a kulcs egy rádiófrekvencián keresztül kommunikálnak egymással, így ha ebbe a kifinomult rendszerbe hiba csúszik, könnyen kívül rekedhetsz a kocsin... és a legtöbb esetben ilyenkor még egy fizikai kulcs sincs nálad.

A mérnökök folyamatosan dolgoznak azon, hogy a lehető legkisebb esélyét hagyják meg annak, hogy a kulcs az autóba záródjon, de még ez sem elegendő ahhoz, hogy a sok véletlen egybeesést, vagy a rendszer meghibásodását teljes mértékben kiküszöböljék. Hogy mit tehetsz, ha ez veled is megtörtént? Nézzük, első körben, hogy inkább mit ne!

Ne feszegesd a zárakat, nem vagy te Rambó!

A zárak feszegetésével aligha van esélyed kinyitni az ajtókat, de az egészen biztos, hogy még több kárt csinálsz, amiket később szintúgy ki kell javíttatnod. Ha ki is szabadítottad a kulcsot, amíg nem működnek 100 százalékosan a zárak, addig az autó használatát is mellőznöd kell.

Ne próbáld kinyitni semmilyen eszközzel!

Habár James Bond mestere volt a zárak feltörésének, sajnos az ő képessége és technikája is csak Hollywoodban állja meg a helyét. A zárak finom szerkezetek, nem lehet őket megbütykölni néhány dróttal. Az ilyen próbálkozásokkal maximum csak sérüléseket okozhatsz a zárszerkezet belsejében, ami akár egy teljes zárcserét is vonhat maga után...

Mit tegyél?

A legköltségkímélőbb és leggyorsabb megoldás, ha hívsz egy szakembert. Igen, valakit, akinek papírja van arról, hogy ért a zárak feltöréséhez, méghozzá az autó megkarcolása nélkül. A villámautónyitás csapata például pillanatok alatt kiérkezik a helyszínre és roncsolásmentesen nyitja ki az autódat. Ezzel pénzt, időt, sőt, néhány stresszes órát is megspórolhatsz magadnak, amit a zár kinyitásával töltöttél volna. Többet ésszel, mint erővel ;)

Mindegy, hogyan zárult be – ők zúzás nélkül kinyitják neked!

Parkolj le Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://caranten.blog.hu/api/trackback/id/tr1414689666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.