Felújítják az Egyesült Államok első Hondáját

2016. március 21. 06:00 - !NagyRoli

vlcsnapshot.png

Ez a kicsi, almazöld N600-as volt a legelső Honda, ami tesztautóként kigurult Amerika partjára majd' 50 évvel ezelőtt. Nemrég megkerült, most nyilvánosan gatyába rázzák.

Tim Mings öreg Hondás, végigkísérte az életén ez a márka, ez adja a megélhetését is szerelőként és restaurátorként. Ő az egyetlen szaki a világon, aki ezeket a kis 600-asokat restaurálja – főállásban, már több, mint húsz éve. Azóta ezernél is több törpe-Hondát fújt már be a szél a műhelye ajtaján, a sors pedig hozzá gördítette az 1-es számút is. Már nála lakott egy pár éve, amikor egyszer lecsekkolta az alvázszámát és kiderült, hogy ez a kocsi vette el a kontinens hondaszüzességét.

honda_n600_r4_jpg.jpg

A Honda N600-as a márka történetének első exportra szánt típusa volt 1967-ben. Teljesen megegyezik a Japánban akkor már befutott N360-assal, azzal a különbséggel, hogy az N600-asban egy nagyobb, 599 köbcentis, kéthengeres, 45 lovas kávéőrlő szüttyögött. Jutott belőle Európának és Amerikának is és sikerrel meghozta a Hondának a jégtörést a kinti piacokon: ez a 3 méter hosszú kis gyösz alig több mint 500 kiló, papíron tud 130-at is, emellett pedig alig fogyaszt valamit, főleg amerikai mércével. Ha ez a húzás akkor nem jött volna be a Hondának, ma valószínűleg csak fényképről tudnánk, hogyan néz ki egy Civic.

vlcsnapshot02.pngTim Mings, a mester

Jobb helyre nem is kerülhetett volna a járgány, innentől a sorsa nem kérdés: patika állapotra lesz visszahozva Tim keze alatt. A projekt mögé persze beállt a Honda is, egy többrészes mini-dokumentum sorozatban fogja megmutatni, hogyan is alakul a gép restaurálása. A kész szobor végül egy Honda Múzeumba kerül majd. Remélhetőleg minél részletesebb betekintést fognak engedni a felújítási folyamatokba és nem olyan lesz, mint a többi kaliforniai restaurátor-reality. A projektnek van hivatalos oldala is, de itt, a blogon is követni tudjátok majd a SerialOne projekt alakulását. Úgyhogy stay tuned! ;)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://caranten.blog.hu/api/trackback/id/tr378505822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása