Íme egy művészi V8-felújítás

2016. július 10. 11:00 - !NagyRoli

flathead-v8-rebuild-timelapse-00.jpg

SV (sidevalve - oldalvezérelt, alulszelepelt) vezérlésű motorokról beszélünk akkor, amikor a szelepek nem a hengerfejben, hanem a hengertömbben kapnak helyet és közvetlenül a hengerek mellett dolgoznak. Ennek a kialakításnak köszönhetően a hengerfej így nincs tele mindenféle apró mozgó alkatrésszel, csupán lefedi a motorblokk tetejét és az égésteret. Ezért kapták a laposfejű (Flathead) nevet.

Miért is voltak jók ezek a motorok? Mert nagyon egyszerű a szerkezeti felépítésük: kevés alkatrész, ergo kevesebb hibalehetőség, ergo nagyobb megbízhatóság. Jó, mára már százszor kifinomultabbak és hatékonyabbak a motorvezérlések, de az SV volt az első lépcsőfoka annak a folyamatnak, aminek eredményeként most DOHC feliratot olvashatsz a motorburkolaton vagy a szelepfedélen.

Aranykorában a laposfejű motorok úttöróje a Ford volt. Az általuk kifejlesztett Flathead V8 motor 1932-től sikerrel kiszorította a sornégyes és sorhatos motorokat a tömegjárgányokból, nekik köszönhetően terjedtek el a V8-as motorok USA-szerte.

Na, egy ilyen híres Ford Flathead V8 motor felújításáról készített egy művészi timelape videót a Hagerty, akinek már korábban is mutattam be videóját. A hat napos meló alatt 40 000-szer kattant a fényképezőgép, ezt pörgették össze hat percben. Zseniális.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://caranten.blog.hu/api/trackback/id/tr568877194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli_ 2016.07.12. 10:27:07

A dinamót meg én újítom fel? Hogy néz már ki? No meg esetleg egy generátor lehet, hogy jobb lenne...

Ad Dio 2016.07.12. 20:18:35

Áll a földön.
Szakmailag... is...
süti beállítások módosítása