Le Mans győztes autói egy képen

2016. június 16. 10:00 - !NagyRoli

f1KNuZm.jpg_1600x3874

A mai napon már az időmérő edzésre kanyarodnak fel az az autók a Sarthe-i versenypályára, hogy aztán szombat délutántól egy teljes napon keresztül körözzenek rajta. Olyan ritka események közé tartozik a Le Mans-i 24 órás autóverseny, ami már 1923 óta megrendezésre kerül. Az elmúlt 83 verseny győztes autóit rakta össze egy képre egy Big Group nevű londoni marketingcég. Elég szemléletes kép lett, olyan, amit szívesebben nézegetnék a falon, mint a monitoron.

Két jubileumi járgányt viszont mindenképp kiemelnék a képről. Az egyik az 1966-os győztes, a kettes számú fekete Ford GT40, ami Chris Amonnal és Bruce McLarennel megtörte a Ferrari hatéves uralmát. Idén ezt a jubileumot szeretné a Ford méltón megünnepelni. Ebben az évben volt egyébként Le Mans történetének legszorosabb befutója, amikor McLaren konkrétan a célegyenesben előzte meg a szintén GT40-est hajtó Ken Miles-t.

A másik pedig az 1991-es győztes, az 55-ös zöld-sárga Mazda 787B, az első és máig az egyetlen japán autó, ami győzni tudott Le Mans-ban. Ráadásul az egyetlen nem dugattyús motorral hajtott győztes is, hiszen egy 2,6 literes Wankel-motor dolgozott benne. Ez utóbbi rekord már örökre megmarad neki, mert az FIA később kitiltoltta a versenyről a Wankel-motorokat. Érdekes még, hogy a győztes trió - Bertrand Gachot, Johnny Herbert, Volker Weidler - egyik tagja sem volt japán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://caranten.blog.hu/api/trackback/id/tr298813432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása